- Een dag in de Nijntjesklas-

Ben jij ook benieuwd hoe een dag eruitziet ?

Onze klasdag

Om 8u15 gaat de deur van onze klas open.  De ouders kunnen hun peutertje dan tot op het pleintje brengen.

De juf roept dan ook de peutertjes die naar de opvang gingen naar binnen.  Samen maken we de schooltassen leeg en hangen we de jas aan de kapstok.  We stimuleren de peuters om zoveel mogelijk zelf te doen (bv. neem je mandje, steek je doosje erin, doe je jas open, …)

Daarna nemen we afscheid van de mama’s en papa’s.  Maak het afscheid kort en duidelijk.  Nog een knuffel, nog een kus, “Mama komt terug” of “Opa komt je vanavond halen”.  Glip niet stiekem weg.  Je peutertje stapt daarna de klas binnen.  Misschien heeft hij of zij nog even een momentje op de arm nodig van de juf om afscheid te nemen of getroost te worden. Kom niet meer terug en hoe graag je dat ook wil; kom niet meer piepen aan het raam, dat zorgt soms voor traantjes.

Spelen maar !

Wie klaar is met afscheid nemen mag gaan spelen in de klas. 

Voor wie nog wat moet ontdooien na de overgang van thuis naar school maakt de juf graag tijd.  En er is natuurlijk ook tijd voor de leuke babbeltjes !

Er is ook al een eerste toiletbezoek voor peutertjes die dat nodig hebben.

Alle hoekjes zijn open en peuters gaan op verkenning in de klas.

Ze leren al heel snel een paar afspraken kennen (bv. alleen met een ketting aan mag je in de maïsbak, we gaan langs de trap naar boven en langs de glijbaan naar beneden, speelgoed mag niet op het verdiep, …)

Rond 9u00 klinkt de opruimmuziek door de klas !  Tijd om alle spullen op te ruimen en in de kring te gaan zitten.

Kringmoment

Eenmaal in de kring start het dagelijkse onthaalritueel:

 

Na al dat stilzitten is er even tijd om te bewegen want lang stilzitten is niet gemakkelijk.

Daarna is het tijd voor een momentje waarbij we weer geconcentreerd aan de slag gaan.  Soms klassikaal, soms in een klein groepje.  We luisteren naar een verhaaltje, doen een wiskundespelletje, een waarneming, …

Snackmoment

’s Morgens eten we fruit en drinken we van onze drinkbeker.

Ook hier stimuleren we de kindjes om zoveel mogelijk zelf te doen (bv. fruit uit de mand halen, bananenschil weggooien, doosje openmaken (als het niet te moeilijk is), …)

Wie klaar is gaat daarna plassen op het toilet en de jas aandoen.  Help je hen thuis al een beetje door hen te leren zelf hun broek aan- en uit te doen ?  En misschien leerde je peuter al zelf zijn of haar jas aan te doen in de opvang ?

Ons trukje zie je hieronder:

 

Speeltijd

We spelen in de voor- en namiddag telkens 20 minuten buiten.

Twee juffen zorgen voor toezicht terwijl de kleuters buiten spelen op hun deel van de speelplaats.  

Is het droog weer ?  Dan mogen we ook op de schors spelen !  Ook het speelgoed in de kast mag naar hartelust gebruikt worden.

 

Terug naar binnen

Als de bel rinkelt mogen we direct naar binnen, de jas gaat aan de kapstok en we mogen gaan spelen in de klas.  

De juf roept een paar kindjes bij zich om te knutselen of een spelletje te spelen.  Met de brommers en grote materialen spelen we op het pleintje.

De peuters vlinderen nog vaak rond in de klas en spelen alleen tijdens het vrij spel maar naar het einde van het schooljaar toe zien we al meer kindjes contact zoeken en langer in een hoekje spelen.

Het opruimlied zorgt ervoor dat de klas er rond 11u30 weer “spik en span” bijligt 😉

We gaan nog even in de kring zitten voor een kort spelletje, liedje of versje en nemen dan tijd om allemaal te gaan plassen.  Wie een warme maaltijd eet krijgt een slabbetje om en moet ook zijn jas aandoen want deze kindjes gaan naar de opvang om daar patatjes te eten in een klein groepje. Wie boterhammen eet blijft bij juf Ines op het pleintje.

Vriendjes die naar huis gaan om te slapen maken hun schooltas en doen hun jas aan.  De juf brengt hen om 12u05 naar de poort waar de mama’s en papa’s hen opwachten.

De voormiddag zit er al op !  Het gaat snel…

Over de middag...

… spelen we buiten !  

Wanneer het mooi weer is gaat ook de zandbak open en komen de speelgoedbakken tevoorschijn.

Juf Ines haalt regelmatig vriendjes van de speelplaats om nog eens te gaan plassen.

 

De namiddag

We starten opnieuw met een momentje waarbij we ons even concentreren om daarna weer te genieten van het hoekenwerk in de klas.

Na de speeltijd eten we ons koekje op en drinken we water.   De juf vult flessen die leeggedronken zijn want ook naast de fruit- en koekmomenten mogen de kindjes drinken wanneer ze dorst hebben.

Wie klaar is gaat plassen en maakt daarna de schooltas klaar.  

Het plassen gebeurt op een paar vaste momenten.  Sommige peuters worden tussendoor nog eens extra naar het toilet gebracht.

We sluiten samen de dag af in de kring.

 

 

De dag is om

Om 15u30 mogen alle kleuterouders hun kleuters komen afhalen aan de klasdeur op het pleintje.  Wie vroeger is wacht aan de poort tot het tijd is.

Wie om 15u50 nog niet afgehaald is gaat naar de opvang.  

 

Wist je dat ...

Klasuren

Juf Karen
Karen-geel

Juf van de Nijntjesklas

Nijntje en juf Karen